Vi får efterhånden tudet ørerne tynde: Pas på! Automatiseringen kommer! Den tager vores job! Hvad med at se mulighederne i stedet?
Du får snart ikke lov til at gøre noget selv, for bilerne vil blive selvkørende og AI vil servere din mad. Nogle af dilemmaerne er helt reelle at diskutere og vi skal huske at tænke over udviklingen, og især hvilke områder vi egentlig skal automatisere henne, og hvor vi skal lade være. Det er også en spændende og relevant debat om hvordan fremtidens job kommer til at se ud.
Men kan vi ik' lige tage debatten et hak ned?
Gang på gang kommer vægten nemlig til at være på en udefrakommende ukontrollerbar kraft der braser igennem vores liv! Det får os til at glemme, at vi faktisk kan gøre noget selv. Og måske endnu mere uforståeligt skal du huske på, at vi kan gøre det NU.
Du kan nemlig lære ikke bare at bruge automatiseringen, men at bygge den selv i dit arbejdsliv i dag!
Har du nogensinde i dit liv hørt om sommerfugleeffekten? Og nej, før du flygter væk fra artiklen her, skal vi hverken ind på fysik, kaosteori eller filmen af samme navn. Teorien bag navnet er fortællingen om, at noget så småt og ubetydeligt som et lille sommerfugls vingeslag, som er lokaliseret på en side af jorden, kan starte en orkan på den anden side.
Billedet af at en meget lille ting kan starte en større og længere kædereaktion, er en god beskrivelse af processen bag, når man selv automatiserer i virksomheder. Vel at mærke uden at være hverken uddannet softwareudvikler eller IT-geni. Du bruger nemlig en hændelse til at sætte gang i flere andre.
Selvfølgelig modsat billedet ovenfor er automatiseringen en kontrolleret udgave af sommerfugleeffekten. Du styrer processen.
Den første del af din automatisering er triggeren. Det er en ting der sker som så skal starte automatiseringsprocessen, og der er altid kun en af disse. I beskrivelsen af sommerfugleeffekten svarer triggeren til sommerfuglens vingeslag.
Et simpelt eksempel på en trigger kan for eksempel være at en person tilmelder sig dit nyhedsbrev og bliver tilføjet til en liste. Dette er triggeren, og hvad du lige præcis kan gøre med den, det kan du finde ud af under næste punkt. En anden trigger kan være at en kunde besøger din hjemmeside, mens et trejde eksempel er, at der sker ændringer i et bestemt felt.
Men husk lige at:
I automatiseringen, både nu og fremadrettet, er det vigtigt at vi fortår vores arbejdsprocesser og at vi er dygtige til at lokalisere triggeren. Ved at finde de essentielle trigger-points kan vi strukturere videre derfra.
Det andet trin er faktisk slet ikke nødvendigvis et enkelt trin, men kan bestå af mange. Dette er handlingen, den action der skal følge triggeren. I ekemplet med sommerfugleeffekten er dette kædereaktionen, der følger vingeslaget, og som den kan handlingerne være utallige. Jo flere actions der er, jo mere kompliceret bliver automatiseringen.
Et eksempel på handlinger du kan sætte i gang, kan for eksempel være med triggeren om, at en person tilmelder sig et nyhedsbrev. Her kan en action være at personen får tilsendt en velkomstmail og/eller at en onboarding proces begynder. Når en du laver en trigger på at en person besøger din hjemmeside, kan handlingen være en opfølgende e-mail eller der kan tilføjes interesse-tags.
Nogle automatiseringsprocesser er selvfølgelig langt mere kompliceret end præsenteret her, men det essentielle at vide som nybegynder, for selv at kunne gå i gang med simpel automatisering, er at forstå sammenhængen mellem trigger og action.
Har du fået blod på automatiserings-tanden? Det er bare med at komme i gang!